Οι διατροφικές ανάγκες ενός κατοικίδιου ζώου διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο της ζωής του, το επίπεδο δραστηριότητας του, το μέγεθός του και τη ράτσα.

Οι βάσεις για τη σωστή ανάπτυξη θεμελιώνονται από μικρή ηλικία, ώστε η σωστή διατροφή να αποτελέσει τρόπο ζωής που θα συμβάλλει στη σωματική του ανάπτυξη και τη μακροζωία του.

Οι συμβουλές διατροφής που παρουσιάζονται έχουν στόχο, να σας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για να μάθετε τα κατοικίδια σας να τρέφονται σωστά, ώστε να έχουν υγεία και ευεξία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωή τους.

Η σωστή αλλαγή τροφής του κατοικίδιου σας

Οι απότομες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του κατοικίδιου σας μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές.

Γι’ αυτό το λόγο, προτείνεται η προσαρμογή του στη νέα τροφή με την ανάμιξή της με τη συνηθισμένη του τροφή σε κάθε γεύμα και η σταδιακή αύξηση του ποσοστού της νέας τροφής. Συνήθως, η αλλαγή τροφής ολοκληρώνεται στο χρονικό διάστημα τριών έως τεσσάρων ημερών και θα πρέπει να πραγματοποιείται σε φάσεις: π.χ. την πρώτη μέρα αναλογία συνήθης τροφής με νέα 75% / 25%, τη δεύτερη ημέρα 50% / 50% κ.ο.κ.

Αν τις πρώτες ημέρες διαπιστώσετε ότι το κατοικίδιο σας επιλέγει μία από τις δύο τροφές, αυτό είναι συχνό φαινόμενο και δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί.

DietaryCare_Photo_2

Παρέχετε πάντα άφθονο φρέσκο νερό στο κατοικίδιό σας

Οι ξηρές τροφές περιέχουν συνήθως λιγότερο από 10% νερό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε νερό στις κονσερβοποιημένες τροφές ανέρχεται άνω του 75%. Επομένως, το κατοικίδιό σας χρειάζεται περισσότερο νερό και όλες οι ξηρές τροφές LAKY, θα πρέπει πάντοτε να συνοδεύονται με άφθονο, καθαρό δροσερό νερό το οποίο τοποθετείται σε συγκεκριμένο δοχείο.

Επίσης, συνήθης πρακτική στις μικρότερες ηλικίες είναι να δίνουμε γάλα μαζί με την ξηρά τροφή και στις λίγο μεγαλύτερες αναμιγνύουμε με κάποιο ζωμό. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όσον αφορά την επάρκεια και την καταλληλότητα του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ νερό και δοχείο πρέπει να ανανεώνεται \ καθαρίζεται συχνά για να αποφεύγεται η ανάπτυξη μικροβίων και μολύνσεων.

Προσέξτε τις ποσότητες τροφής που καταναλώνει το κατοικίδιό σας

Κάθε συσκευασία τροφής έχει πληροφορίες σχετικά με την μέση ποσότητα που πρέπει να λαμβάνει ένας σκύλος ή γάτα, οι οποίες όμως είναι ενδεικτικές και υπάρχει το ενδεχόμενο να μη συμπίπτουν απόλυτα με τις ανάγκες του δικού σας κατοικίδιου. Είναι αναγκαίο λοιπόν, να παρακολουθείτε τακτικά το βάρος του κατοικίδιου σας και να ρυθμίζετε ανάλογα την ποσότητα τροφής.

Στην πρόσληψη βάρους θα πρέπει να ελαττώνετε την ποσότητα τροφής, αφού πρώτα έχετε επισκεφτεί τον κτηνίατρό σας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε κατοικίδια που δεν ασκούνται συστηματικά όπως τα μεγαλόσωμα σκυλιά, οι γάτες, καθώς και τα ηλικιωμένα ζώα.

Η τροφή συνιστάται να δίνεται καθημερινά μοιρασμένη σε γεύματα -συνήθως δύο με τρία γεύματα είναι αρκετά- να αποφεύγετε το ένα γεύμα ή ποσότητα για δύο ή τρεις ημέρες.

Σωστή αποθήκευση τροφής

Η σωστή αποθήκευση της τροφής είναι σημαντική για να μην αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά της, τα οποία είναι απαραίτητα και για το κατοικίδιό σας. Γενικά πρέπει να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση της τροφής στον ήλιο, ο χώρος αποθήκευσης να είναι σκιερός, δροσερός και καθαρός, να μην κρατάτε απόθεμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι συσκευασίες να σφραγίζονται έπειτα από κάθε χρήση και να ελέγχονται συχνά.

Μην ταΐζετε υπολείμματα ή ωμά προϊόντα

Το πεπτικό σύστημα ενός κατοικίδιου ζώου διαφέρει από το ανθρώπινο και αυτό σημαίνει ότι ενώ κάτι μπορεί να είναι θρεπτικό για εσάς, υπάρχει περίπτωση να είναι επιβλαβές για την υγεία του κατοικίδιου σας. Η κατανάλωση υπολειμμάτων ανθρώπινου φαγητού, ιδίως οι σάλτσες, το μαγειρεμένο λάδι, το αλάτι και τα καρυκεύματα, δημιουργούν πεπτικές διαταραχές ή αλλεργίες και περιττή πρόσληψη βάρους ενώ ωμά ή μισομαγειρεμένα κρέατα είναι άκρως ακατάλληλα για το κατοικίδιο σας.

Το τρίχωμα ως δείκτης υγείας

Το τρίχωμα του κατοικίδιου εκτός από ότι προσδίδει ωραία εμφάνιση και προστασία από το κρύο, αποτελεί «δείκτη υγείας» για τη φυσική του κατάσταση και επηρεάζεται άμεσα από την τροφή που καταναλώνει.

Οι σκύλοι θα πρέπει να βουρτσίζονται και να πλένονται συχνά ώστε να διατηρούν ένα υγιές και καθαρό τρίχωμα.

Οδοντικές παθήσεις

Τα υπολείμματα τροφής μετά από κάθε γεύμα είναι η κύρια αιτία δημιουργίας οδοντικών παθήσεων με κυριότερες την οδοντική τρυγία, την τερηδόνα αλλά και τα κατάγματα των δοντιών κυρίως από δαγκώματα σκληρών αντικειμένων

Η στοματική υγιεινή είναι σημαντική για ένα σκύλο για να προλαμβάνονται οι παραπάνω παθήσεις.

Παχυσαρκία

Σύγχρονες μελέτες και έρευνες σχετικά με τις συχνότερες παθήσεις των κατοικίδιων, έδειξαν ότι το 52% του πληθυσμού των σκύλων είναι υπέρβαροι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γάτες είναι 47%.

Το επιπλέον βάρος είναι δύσκολο να «διαγνωστεί» ακόμα κι από τους ιδιοκτήτες των ζώων, γιατί λαμβάνεται σταδιακά και σε μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι το σώμα των κατοικίδιων αλλάζει βαθμιαία, χωρίς να γίνονται αντιληπτές οι όποιες μεταβολές.

Περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης περιττών κιλών έχουν τα κατοικίδια, με μειωμένη δραστηριότητα, που τρέφονται με υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού και διάφορα μεζεδάκια, έχουν μειωμένο μεταβολισμό και έχουν υποβληθεί σε στείρωση.

Η καλύτερη λύση για τη διατήρηση του ιδανικού επιπέδου βάρους είναι η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση.

Στην περίπτωση όμως που διαπιστωθεί ότι το κατοικίδιο σας είναι υπέρβαρο και απαιτείται απώλεια βάρους, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε δίαιτα.

Γενικότερα, η τακτική άσκηση είτε με καθημερινές βόλτες είτε ως μέρος «παιχνιδιού» με διάφορες δραστηριότητες, η μείωση της τροφής ανάλογα με τη ράτσα, η αποφυγή τροφών πλούσιων σε λιπαρά και οι ειδικές δίαιτες  συμβάλλουν σημαντικά  στη μείωση του βάρους.

Άσκοπη χρήση συμπληρωμάτων τροφής

Όλες οι τροφές της LAKY περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το κατοικίδιό σας συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων ιχνοστοιχίων, βιταμινών και αμινοξέων. Τις περισσότερες φορές η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς διαταράσσεται η λειτουργία του οργανισμού των κατοικίδιων  και αλλοιώνεται η ισορροπία θρεπτικών συστατικών της κύριας τροφής.

Τα συμπληρώματα πρέπει να χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανάγκη του ζώου, και αφού προηγουμένως έχετε συμβουλευτεί τον κτηνίατρό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες
μεταβείτε στις

FAQs_GR