Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του καταφθάνουν και οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες, τα γνωστά σε όλους μας τσιμπούρια. Δεν είναι λίγες οι φορές που η εικόνα ενός τσιμπουριού κολλημένο στο δέρμα του τετράποδου φίλου μας, μας προκαλεί πανικό! Διαβάστε λοιπόν, τις χρήσιμες συμβουλές που ετοιμάσαμε για εσάς και πείτε “αντίο τσιμπούρια”.
Τα τσιμπούρια ή αλλιώς κρότωνες, είναι αρθρόποδα που απομυζούν αίμα. Εκτός από έντονο κνησμό μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές δερματίτιδες ή ερλιχίωση, η όποια εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για το κατοικίδιο μας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αφαιρέσουμε το τσιμπούρι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, από το δέρμα του τετράποδου φίλου μας, καθώς, εκτός των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει, τα τσιμπούρια, πολλαπλασιάζονται συνήθως με ταχύτατους ρυθμούς. Τα τσιμπούρια “προτιμούν” περιοχές όπως το στόμα, τα αυτιά ακόμη και περιοχές όπως πάνω από τα μάτια ή κάτω από τις μασχάλες. Εάν λοιπόν, το λατρεμένο μας κατοικίδιο, πέσει “θύμα” ανεπιθύμητων επισκεπτών, υπάρχει λύση!
Αρχικά, εντοπίστε την πάσχουσα περιοχή, προμηθευτείτε γάντια και ένα τσιμπιδάκι (φρυδιών), βάλτε 2-3 σταγόνες ελαιόλαδο στη περιοχή και πιάστε το τσιμπούρι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δέρμα του κατοικίδιου σας, (προσοχή, μην κάνετε απότομες κινήσεις και μην στριφογυρίζετε το τσιμπιδάκι για να το αφαιρέσετε, μπορεί να προκαλέσετε αποκόλληση του κεφαλιού του από το σώμα του τσιμπουριού, με αποτέλεσμα, το κεφάλι να παραμείνει μέσα στο δέρμα και να προκαλέσει πολύ σοβαρές μολύνσεις). Τέλος τραβήξτε το τσιμπούρι προς τα έξω και στη συνέχεια καυτηριάστε το με έναν αναπτήρα. Εάν φοβάστε πως δεν θα τα καταφέρετε, τότε είναι προτιμότερο να ζητήσετε από τον κτηνίατρο σας να το αφαιρέσει εκείνος για εσάς, ή να σας δείξει πως να το αφαιρέσετε με ασφάλεια.
Τέλος, μη ξεχνάτε πως η πρόληψη και η θεραπεία επιτυγχάνεται με αντιπαρασιτικά spray, σκόνες, αμπούλες, περιλαίμια ακόμη και χάπια.
Υ.γ
Οι αμπούλες πολλαπλών δράσεων προλαμβάνουν αποτελεσματικά τους ψύλλους και τα τσιμπούρια ακόμη και την ψώρα.
Καλή επιτυχία!!!